Úvodní stránka Archiv |
V oblasti kolem
Tokia
rýže obvykle dozrává ke konci
září a
v říjnu. Zřejmě dost záleží na
konkrétní odrůdě, protože pořadí, ve
kterém
byla políčka na jaře osázena, nebylo při
sklizni ani
náznakem dodrženo. Zralou rýži si můžete
prohlédnout na
následujících
fotkách, je to prostě obilí vizuelně docela
podobné ovsu. Na druhém fotu jsou (podle mě) dvě
různé odrůdy. Rýže vlevo má klasy na
vrcholku,
kdežto na pravém políčku se klasy
oddělují od
listů dříve a políčko i se zralou
rýží
vypadá díky vyčuhujícím
listům daleko
zeleněji. Asi měsíc před sklizní už
farmáři na
políčka nepouští žádnou
vodu - rýže
se "zaživa" začne vysoušet, nehledě k tomu, že
sklizení
na pevné zemi je daleko jednoduší než
v bahně. V
poslední fázi
dozrávání mnozí
farmáři doslova "zabalili" celé
políčka do
sítí, které by měli
zabránit
předčasné sklizni
nevítanýmí hosty.
Strašáci všeho druhu jsou
také
nedílnou součástí - od
barevných
třepetajících se fáborků až po
plastové
havrany na třetí fotce. V tomto období se na
vyčištěných mezích ve
velkém objevili
krásné červené květiny
liliovitého tvaru,
které můžete obdivovat na čtvrté fotce.
A pak
přišla na
řadu sklizeň. Bohužel jsem byla celý
říjen dost
zaneprázdněna, takže jsem neměla čas chodit na
políčka
každý den a tak jsem nebyla svědkem samotné
akce.
Nicméně zde jsou nějaké obrázky
různých
stádií. Většina farmářů
sklízela za
pomoci malinkého kombajnu a pouze vyjímečně se
sklízí ručně za pomocí srpu. Pokud je
sklízená rýže dostatečně
suchá, v
kombajnu se rovnou vymlatí. Pokud není, tak
se pouze
poseká a pak se rozvěsí na doschnutí
(první
foto). Na třetí fotce jsou schnoucí snopy
rýžové slámy, která
tradičně sloužila k
výrobě nejrůznějších věcí
do
domácnosti, či jako střešní krytina. V
pozadí je vidět domeček, ve kterém
probíhalo
další zpracování. Po
vymlácení je rýže hnědá,
tzv.
neloupaná. Proces loupání (v
angličtině polishing
neboli leštění) je vlastně
ostrouhání
vrchní hnědé vrstvy u jednotlivých
zrníček.
Tak vzniká rýže loupaná
(bílá).
Předposlední fotka je rostlina sóji, sojové lusky jsou ukryty uvnitř, protože rostou přímo na stonku. Poslední fotka ukazuje rostlinu jménem okra (v japonštině a angličtině, česky také někdy nazývaná ibišek jedlý). Jí se plody, které tvarem připomínají papričky, chuť je těžko popsatelná, nicméně dobrá. To už jsem ale trošku odbočila. Zpátky k rýži. Dvacet měsíců s průměrem 1.5 misky rýže na den rozhodně nebylo k nevydržení. Ba naopak se bojím, že v Čechách mi japonská rýže bude chybět. クラーラ
|