471. vydání

17. 2. 2003


| anketa | obsah |

 

17. 2. 2003 *
Zorným polem sluneční observatoře SOHO na počátku tohoto týdne proletí kometa NEAT C/2002 V1. Jak asi bude vypadat?


12.2.2003 *
Potrestejte své dítě!


1.2.2003 *
Pokud vás zajímají otázky ohledně tragického letu raketoplánu Columbia, doporučujeme článek na serveru Letectví.


1.2.2003 *
Odedneška je možné přidávat komentáře k jednotlivým článkům. Doufáme, že debaty budou mít o poznání lepší úroveň, než lze vidět na jiných, především pak zpravodajských serverech. Děkujeme za vaše názory.
 

21.1.2003 14:08:26 *
Hvězdárna a planetárium Mikuláše Koperníka v Brně si vás dovoluje pozvat na setkání příznivců astronomické fotografie, které se uskuteční o víkendu 28. února až 2. března 2003 v prostorách hvězdárny. Seminář bude spojen s výstavou prof. Miroslava Druckmüllera "Na lovu fotonů". Profesor Miroslav Druckmüller bude zároveň hlavním přednášejícím fotosemináře. Podrobný program upřesníme v průběhu ledna. Nocleh bude možný v prostorách hvězdárny, stravování si účastníci zajistí sami v okolních restauracích. Aktuální informace o semináři poskytneme přihlášeným účastníkům pomocí elektronické pošty ihned, jak bude znám program. Předběžné přihlášky posílejte na adresu novak@hvezdarna.cz.
 

Jaký byl pro vás rok 2002?

dobrý
špatný
jako každý jiný

 

 

 TOPlist
 

Nedá se nic dělat, ale jsi workoholik. Prohlásila to o mně nedávno moje dívka při jedné z příležitostí, kdy jsem lítal jako smyslů zbavený po pokoji a naříkal, že zase nic nestíhám. Zatímco jsem se zoufale prohraboval stohy papírků plnými poznámek, co jsem komu kde nasliboval a dokdy že to má být hotové, spražila mně chladnou poznámkou, že "to vlastně potřebuju k životu ... nežít v takovém shonu, tak bych se asi nudil."

Nejdříve jsem se chtěl skoro urazit, protože označení končící na -holik obvykle nevěstí vůbec nic dobrého, ale pak jsem si uvědomil, že má částečně pravdu. Abych pravdu řekl, nedovedu si představit, že bych se třeba každý večer posadil do křesla, rozvalil svou stále se zvětšující břišní pneumatiku a tupě zíral na modrou záři televizní obrazovky, smál se nemastným a neslaným průpovídkám televizních bavičů vždy, když k tomu dostanu pokyn ve formě smíchu z publika, mastnou rukou se přehraboval v pytlíku brambůrků a pil k tomu kolu (to já jo. pozn. redakce). Tomuto stylu života jsem nikdy neholdoval a život na koleji to ještě posílil. I proto se domnívám, že když přijedu jednou za několik týdnů za rodiči domů, jsem v jejich očích zřejmě nespolečenský a samotářský typ (protože si dovedu představit jinak strávený sobotní večer, než u televize). Beru si tedy s sebou na víkend domů vždy nějakou práci, abych se prostě nenudil...

Však si nemyslete. I tento úvodník píšu proto, abych si nekousal nehty nudou. Měl bych se sice učit na zkoušku (ale komu by se chtělo, že?), můžu se dívat na nějaký film nebo jen tak ledabyle surfovat po celosvětové pavučině; moje dívka je doma, tudíž výčet možných činností zde končí :-). Jenže to mně nebaví. A vůbec -- venku svítí sluníčko, tak půjdu prostě ven. Takže mě laskavě omluvte, jdu se nadýchat čerstvého vzduchu a dopřát všem receptorům mrazivé slunečné odpoledne.

Michal Švanda

 

Žeň objevů 2001 -- díl čtvrtý

Hvězdný vesmír, extrasolární planety a hnědí trpaslíci, prahvězdy, hvězdná astrofyzika, osamělé hvězdy, těsné dvojhvězdy, proměnné hvězdy, novy a kataklyzmické proměnné, fyzické proměnné, symbiotické hvězdy a chemicky pekuliární hvězdy, planetární mlhoviny, emisní objekty a bílí trpaslíci, neutronové hvězdy a hvězdné černé díry, supernovy a jejich pozůstatky, radiové pulsary, rentgenové dvojhvězdy a proměnné zdroje, zábleskové zdroje záření gama (GRB), mezihvězdná látka.

Překvapení bloudících částic

Jedním z nebezpečenstev, kterými nás obdařuje naše Slunce, jsou vysoce energetické částice, jež jsou vyvrhovány v hojném množství při jevech zvaných CME (coronal mass ejection -- výtrysk hmoty do koróny). Pohyb těchto částic je řízen především slunečním magnetickým polem.

Satelity v plynném hávu

K ozdobám noční hvězdné oblohy patří bezesporu planety. Jsou ve většině případů jasné a snadno je na obloze najdeme. Při pohledu dalekohledem mnohdy žasneme nad detaily, které na nich můžeme pozorovat. Ovšem pozor! Nezapomínejme, že se většinou díváme na jejich plynný obal -- atmosféru -- a nemůžeme zjistit, co se skrývá pod ním, na povrchu.

Jaký je pan Canon?

Přemýšlíte o koupi digitálního fotoaparátu k focení oblohy? Začněte šetřit�

Světlo temného gama záblesku

Na konci minulého roku se podařilo pozorovat optický protějšek jednoho z mnoha gama záblesků. Z dosahu pozemských detektorů se ale ztatil po dvou hodinách. Co je na tom zajímavého?

Proměnná sluneční konstanta

Podíváme-li se na jasnou denní oblohu, působí na nás klidně svítící Slunce jako jedna z mála jistot, které ve svém životě máme. Z hlediska běžného člověka je stále stejné a jeho zářivý výkon se nemění. I proto byla zavedena takzvaná sluneční konstanta, která udává, kolik energie projde jedním metrem čtverečným na Zemi za jednu sekundu. Na povrchu Země nabývá tato sluneční konstanta hodnoty 1340 wattů na metr čtverečný.

Černé divadlo

Pozoruhodnosti Kralomoce a jeho poddaných aneb domácí úkoly z astronomie a z pilnosti.

Připravit ke startu, pozor, TEĎ!

Píše se jaro 2012 a v hlubinách Sluneční soustavy, daleko za pásem asteroidů, probíhá dlouho očekávané setkání. Malý, automatický vyslanec se přibližuje k ohromnému meziplanetárnímu ledovci. Přesně podle deset roků staré předpovědi, ocitla se obě tělesa -- sonda Rosetta a kometa Wirtanen -- v jednom bodě.

 

[nahoru]